Medido

Wanneer klanten wel eens hun medicijnen vergeten, of bijvoorbeeld niet op de zorgverlener willen of kunnen wachten, is de Medido - een 'slimme medicijndoos' - een goed alternatief.

De Medido wordt gevuld door de apotheker en maakt gebruik van de zogenoemde Baxterzakjes. Wanneer het tijd is voor de medicatie gaat de Medido piepen en knippert een lampje. De cliënt drukt dan op de knop en het zakje met medicatie komt eruit. Geopend en wel. Wanneer niet op het knopje wordt gedrukt, wordt vanuit de zorgcentrale telefonisch contact opgenomen met de cliënt. Indien nodig komt iemand persoonlijk langs om te kijken wat er aan de hand is.

De grote meerwaarde voor de cliënt is dat de medicatie op het juiste moment wordt toegediend en niet meer vergeten wordt. Verder komen er geen of minder mensen over de vloer, wat de cliënt een stuk vrijheid en privacy teruggeeft.

Een nadeel van de Medido is dat wanneer een cliënt ‘zo nodig’ medicatie, een kuur of een zalfje heeft, deze niet in de Medido gaan. De zorgverlener dient mogelijk nog apart bij de cliënt langs te gaan. De Medido is doorgaans ook niet geschikt voor mensen met vergevorderde dementie.

Belangrijk is om te kijken wie wel en wie niet geschikt is voor de Medido. Financieel gezien moet het een zorgmoment vervangen. Dat is in het voordeel van ZuidZorg en uiteindelijk ook van de cliënt. Verder moet de apotheek meewerken in het gehele traject.

Momenteel staan (red. augustus 2015) er rond de 95 Medido’ s uit bij cliënten. Het streven is eind 2015 200 stuks bij cliënten te hebben staan. ZuidZorg werkt samen met Focus Cura bezig aan de ontwikkeling van een eenvoudig  formulier dat gebruikt kan worden bij het indiceren, zodat je meteen weet of een klant geschikt is voor de Medido.

Gerelateerde projecten