Living Lab EDL De Coevering

Hoe kunnen maatschappelijke organisaties wijkbewoners betrekken bij het vitaler maken van hun eigen wijk? Deze vraag staat centraal in een experiment in de wijk De Coevering van gemeente Geldrop-Mierlo. De Coevering wordt gekenmerkt door lage inkomens, veel werkeloosheid en hoge obesitascijfers. Social designers van VanBerlo en Industrial Design studenten van TU/e gingen er op onderzoek uit, ter voorbereiding van een langlopend project in de vorm van een ‘Experiential Design Landscape’(EDL), ofwel: een Ervaringsgericht Ontwerp Landschap.

Koffie drinken

De designers maakten een scan van de wijk. Daarvoor gingen  ze onder andere op een ‘man-bijt-hond-achtige’  manier langs de deur en dronken ze koffie in het wijkcentrum en bij de kapper. Met een aantal bewoners organiseerden ze workshops gecombineerd met interviews. De gesprekken leverden waardevolle en verassende inzichten op. Waar het  werkveld van zorg en welzijn traditioneel aanbodgericht te werk gaat, met het voorkomen van ziekten voorop, blijkt gezondheid en bewegen voor veel bewoners een ‘non-item’. Onderling sociaal contact is voor hen belangrijker. Bovendien kwam naar voren dat zij vaak weinig vertrouwen hebben in professionals bij bijvoorbeeld de gemeente of zorginstellingen. Het is zaak dat maatschappelijk werkers een vertrouwensrelatie opbouwen met bewoners, door goed naar hen te luisteren en ondersteuning te bieden in wat zij nodig hebben. Dat als basis voor het organiseren van een sociale structuur die mensen letterlijk en figuurlijk in beweging brengt. 

Denktank

EDL De Coevering is een initiatief vanuit de denktank preventie en gezondheidsbevordering van Slimmer Leven 2020, waarin organisaties en bedrijven participeren om invulling te geven aan de uitdaging gezond en actief te leven. Het gaat daarbij nadrukkelijk om ‘gezond’ in een sociale context, met een bredere betekenis dan ‘de afwezigheid van ziekte’. Leden zijn onder andere: gemeente Geldrop, GGD Zuidoost Brabant, TU/e, ZuidZorg, VGZ, St. Annagroep, Medicinfo, GGzE, Lunetzorg, Fontys Sporthogeschool, Summa.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Gerelateerde projecten