HELICOPTER

Het HELICOPTER project is gericht op het ontwikkelen van slimme technieken in de leefomgeving waarmee senioren (eindgebruikers) en hun mantelzorgers en/of zorgverleners kunnen worden ondersteund, gemotiveerd en begeleid bij het nastreven van een gezonde en veilige levensstijl.

Het idee is om eindgebruikers en hun verzorgers te ondersteunen met feedback, advies en motivatie door analyse van de gezondheid van de eindgebruikers door middel van toezicht op de dagelijkse leefstijl en medische toestand op een onopvallende en eenvoudige manier door het gebruiken van ambient intelligence (omgevingsintelligentie).

Om er zeker van te zijn dat het HELICOPTER systeem zoals ontwikkeld in het project aansluit op de behoeften van de gebruikers is onderzoek in werkelijke praktijksituaties noodzakelijk. Daarom worden er in zowel Zweden als Nederland pilot studies georganiseerd. Deze pilot richt zich op gebruikers aspecten (veranderingen in de gewoonten van mensen, gebruikerstevredenheid, ervaren problemen, waargenomen voordelen, etc.), sociale impact en industriële exploitatie (mogelijke nieuwe producten op de markt). Tijdens de pilot studie ontvangen deelnemers een set van verschillende type sensoren die in hun woning geïnstalleerd worden. De deelnemers kunnen de geselecteerde sensoren personaliseren. Samen met een technicus worden deze sensoren in hun eigen woonomgeving geïnstalleerd en zal het data monitoren beginnen. De installatie van de sensoren is een makkelijke en volledige omkeerbare taak, wat betekent dat geen aanpassingen aan de woning of bedrading nodig zijn.

In de eerste periode van de studie verzamelen de sensoren data van de deelnemers om hun normale gedrag en routines te analyseren (nulmeting). Gedragsanalysetechnieken zullen uitgevoerd worden door het HELICOPTER systeem voor een kwalitatieve en kwantitatieve beoordeling van de uitgevoerde activiteiten in huis. De evaluatie van de gezondheidsconditie op basis van het afgeleide activiteitenpatroon zal het mogelijk maken om specifieke diensten aan te bieden aan de gebruiker (bewustwording, aanmoediging, motivatie) of om de mantelzorger of zorgverlener te ondersteunen (waarschuwingen, rapporten). De datacollectie en continue interactie met de deelnemers tijdens de pilot studie zorgt voor verder ontwikkeling van het systeem en het inbouwen van aanpasbare functies die passen bij de individuele behoeften met betrekking tot de functionaliteit en interactie.

Voor de pilot studie zullen 40 deelnemers in Nederland en 10 deelnemers in Zweden geselecteerd worden. De pilot studie zal in totaal 10 maanden in beslag nemen, van september 2015 tot juni 2016. 

Gerelateerd nieuws