Duimpjes omhoog

Ons Net Eindhoven draagt actief bij aan een veilige, geborgen en plezierige samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van Ons Net bestaat daarom niet alleen uit het verbinden van mensen via glasvezelkabels maar ook uit het ontwikkelen van diensten en producten zoals beeldbellen, online gezondheidsdiensten en bewaking, bijvoorbeeld via OnsPlatform.tv. Met deze diensten wordt de leefbaarheid in de buurt vergroot en wordt bijgedragen aan persoonlijk comfort waardoor bewoners langer en aangenamer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Duimpjes omhoog

​​Het project duimpjes omhoog is een goed voorbeeld van één van de projecten van Ons Net Eindhoven. Bewoners die er voor kiezen om samen te werken door op elkaar te letten, hebben een  ICT hulpmiddel gekregen om de onderlinge samenwerking te vereenvoudigen. Met een ‘beweeg’ sensor op een handige plaats in de woning, die registreert dat een bewoner is opgestaan en die een signaal doorgeeft, kunnen zij op een website in één oogopslag zien of alles in orde is bij de buren. Met de app, waarin bewoners gezamenlijk afspraken maken over het gebruik, wordt het nog makkelijker om op elkaar te letten.

Eindhoven Internet Award

Voor OnsPlatform.tv, waaronder ook het ‘Duimpjes project’ valt, ontving Ons Net Eindhoven onlangs de Eindhoven Internet Award (EIA). Dit is een initiatief van Digitale Stad Eindhoven, Gemeente Eindhoven en Internet Access Eindhoven. De EIA bekroont vooruitstrevende, originele en creatieve ideeën die ervoor zorgen dat het niet-zakelijk gebruik van internet bijvoorbeeld makkelijker of veiliger wordt, ingezet kan worden voor educatieve doeleinden of gebruikt kan worden om mensen meer bij elkaar en bij de maatschappij te betrekken.

Samen en voor elkaar op OnsPlatform.tv

OnsPlatform.tv is een initiatief van Ons Net Eindhoven dat met het platform wil bijdragen aan het bevorderen van sociale contacten en het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Het biedt buurt- of wijksites aan als verzamelplaats van openbare informatie om bewoners op de hoogte te houden van activiteiten in de buurt of wijk. OnsPlatform.tv staat voor: Samen Veilig, Samen Bewegen, Elkaar Helpen, Sociale Ontmoeting en Duimpjes om een ‘oogje in het zeil te houden’. Het is een co-creatie met bewoners, buurtverenigingen en professionals. Ook diensten van derden kunnen via de landingsbaan van OnsPlatform.tv beschikbaar komen voor bewoners. OnsPlatform.tv wordt gebruikt voor plezierige en praktische zaken maar biedt straten en wooncomplexen ook de mogelijkheid om buurtpreventie en veiligheid te organiseren.

De volgende stap is om samen te werken met organisaties die deze service willen aanbieden aan mensen die alleen wonen. Denk aan woningcorporaties voor ouderen. Het mooie is dat mensen ook met elkaar,  zonder inzet van  professionals, Duimpjes kunnen organiseren. Bewoners die iets verder van elkaar afwonen kunnen door Duimpjes met elkaar verbonden worden en bij elkaar ‘een oogje in het zeil houden’.

Meer informatie over het ‘Duimpjes project’ is te vinden op de website

 

Gerelateerde projecten