Zorgmakelaar van de Zorgboog wijst de weg in 'zorg-doolhof'

Door: Charel Klerkx op 17-10-2017

In Nederland kunnen we een beroep doen op verschillende vormen van zorg en dienstverlening. De afgelopen jaren is er echter veel veranderd in de regelgeving en financiering van de gezondheidszorg. 

Voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld bij het langer zelfstandig thuis wonen, kan het nogal ingewikkeld zijn de juiste weg te vinden in het doolhof aan wet- en regelgeving, instanties, dienstverleners en zorgproducten. De zorgmakelaar, een initiatief van ledenorganisatie Zorgboogextra en zorgorganisatie de Zorgboog, kan uitkomst bieden.

"Mensen die ondersteuning of zorg nodig hebben, weten vaak niet goed waar ze moeten beginnen", vertelt Monique Gubbels, manager ledenorganisatie Zorgboogextra. "De zorgwereld is volop in verandering en dat maakt het er vaak niet makkelijker op. Uit een ledenonderzoek van Zorgboogextra kwam naar voren dat mensen door de bomen vaak het bos niet meer zien." De ledenorganisatie Zorgboogextra en de Zorgboog hebben daarom de handen ineen geslagen. Vanaf 1 september 2017 is Marieke van der Hoff als zorgmakelaar actief.

 

Welk aanbod sluit het beste aan?

"Een zorgmakelaar kan leden en (potentiële) cliënten en of hun vertegenwoordigers proactief ondersteunen bij het zoeken naar de juiste ondersteuning of zorg", aldus Henri Plagge, bestuursvoorzitter van de Zorgboog. "Zij helpt bij het samen inzichtelijk maken van wensen, behoeften en verwachtingen. Op basis hiervan wordt bekeken welke producten en/of diensten hierop het beste aansluiten. En dat hoeft zeker niet per se bij de Zorgboog te zijn; de zorgmakelaar werkt onafhankelijk."

 

Geen onbekende

Marieke van der Hoff is geen onbekende in de Peelregio. " Als maatschappelijk werker ben ik ruim vijf jaar werkzaam geweest in de langdurige ouderenzorg (verpleeghuis). Vervolgens heb ik gewerkt als consulente  Wet voorzieningen gehandicapten en Wet maatschappelijke ondersteuning in de gemeente Someren. Tot voor kort was ik werkzaam als beleidsmedewerker bij de gemeente Gemert-Bakel. Daar heb ik me onder andere bezig gehouden met de Wmo, de transitie van de AWBZ naar de Wmo en de uitwerking daarvan in de Peelgemeenten en de dementievriendelijke gemeente. De ervaring, kennis en contacten die ik in de loop der jaren heb opgebouwd, komen nu goed van pas in deze nieuwe functie!"

 

Meer informatie over de Zorgmakelaar vindt u op de website van de Zorgboog

Reactie toevoegen