Zorginnovatienetwerk Brainport Eindhoven vraagt zich af hoe ver technologie in de zorg mag gaan tijdens DDW 2018

Door: Charel Klerkx op 26-10-2018

The Circle Of Life: welke innovaties zijn disruptief? Hoe ver mag technologie gaan? Is een leven dat langer duurt altijd beter? In welke fase van het leven spelen welke vraagstukken een rol? Of zouden we ons sowieso steeds meer moeten focussen op kwaliteit? En welke rol speelt ethiek in dit alles?

Over deze vraagstukken bogen de 70 aanwezigen zich gisterenavond tijdens het event 'Experience The Circle Of Life'. In het kader van de Dutch Design Week transformeert het Innovation Powerhouse een week lang tot Health Embassy; een plek waar Máxima Medisch Centrum, Philips, U Create en Waag hun visie op Chronic Health in een tentoonstelling weergeven. Op 25 oktober hadden leden van de Coöperatie Slimmer Leven en genodigden van GGzE, MMC en Technische Universiteit Eindhoven de exclusieve mogelijkheid om deze tentoonstelling te bezoeken.

De avond werd geopend door de voorzitter van de Raad van Bestuur van de GGzE: Joep Verbugt. Joep benadrukte het belang van de discussie rondom ethische vraagstukken in de zorg. Die onlosmakelijk is verbonden met de technologische ontwikkelingen. Daarna vertelde keynote speaker Katleen Gabriels (assistant professor Philosophy and Ethics aan Technische Universiteit Eindhoven) het publiek alles over de 'Cyborg'. Een samenvoeging van de woorden cybernetisch organisme, wat de fysieke samensmelting van mens en machine betekent. Haar verhaal vormde een perfecte inleiding op het vervolg van de avond: het bezoeken van de tentoonstelling waarbij de deelnemers, verdeeld in vier groepen, werden uitgedaagd om op een interactieve manier met elkaar in gesprek te gaan over complexe vraagstukken.

Speciaal voor de avond waren er vier objecten geselecteerd: Artificial Womb van Máxima Medisch Centrum - TU/e - Next Nature Network, Het nieuwe gasthuis; staging encounters van Michou de Bruijn (Studio Makkink & Bey)  & Ester van de Wiel, May I ask you a question van Wiebe Audenaerd en Imagine Healthcare in 2050…can you? van Philips Design - DAE - TU/e - Frank Kolkman. De designers waren zelf ook aanwezig om hun object toe te lichten. De groepjes gingen daarna met elkaar in discussie over het getoonde object en de gedachtengangen erachter. De meest opvallende opmerkingen en quotes werden verzameld door moderators en tijdens de plenaire afronding nog even besproken. De inspirerende avond werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel. 

Bekijk hieronder een korte impressie van de avond:

De tentoonstelling Chronic Health is nog tot en met zondag te bezoeken in het Innovation Powerhouse in Eindhoven. 

Reactie toevoegen