Terugblik netwerkbijeenkomst Digital playground. Future of Health.

Door: Moniek Falck op 17-06-2015

Op 3 juni stond de Dutch Technology Week in het teken van zorg en technologie. Verschillende activiteiten en projecten rondom ‘health’ van Slimmer Leven 2020, Brainport Development, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Eindhoven, GGzE en het Europees netwerk ENGAGED werden die dag georganiseerd in het NatLab. Zo vond in de avond ook de netwerkbijeenkomst van de Coöperatie Slimmer Leven 2020 plaats, met als thema ‘Digital playground. Future of Health’. Bijna 200 mensen kwamen bijeen om zich te laten inspireren door de kansen die (applied) gaming kan bieden in het sociale domein.

Was u bij deze bijeenkomst? Dan horen we graag uw mening!

U kunt hier uw bevindingen achterlaten >>

Peter Portheine, directeur van Slimmer Leven 2020, opende de avond met het benadrukken van de kracht van een netwerk als Slimmer Leven, doordat het cross-overs maakt tussen verschillende sectoren en vertrekt vanuit vragen vanuit de maatschappij en haar burgers.  Deze manier van werken sluit naadloos aan bij de nieuwe strategie van Brainport Next Generation, die bij de opening van de Dutch Technology Week door burgemeester Rob van Gijzel was gelanceerd: organisaties zullen zich steeds meer gaan verenigen in netwerken die slim, sterk én adaptief zijn.

Active & Happy Ageing

De opkomst van nieuwe technologieën en toepassingen daarbinnen, zoals applied gaming, zorgen ervoor dat we in een verandering van tijdperk zijn gekomen, betoogde Jurriaan van Rijswijk (Games for Health Europe). Jeroen van Mastrigt, keynote van de avond, helpt in zijn dagelijks werk organisaties bij het toepassen van games en gametechnologie. Games zijn hard op weg het belangrijkste medium van deze eeuw te worden, aldus Van Mastrigt. Bij het ontwerpen van games staat daarbij altijd de speler centraal en daaromheen wordt de game, ofwel het systeem gebouwd. De zorgsector zou eenzelfde principe moeten volgen: bouw het systeem om de mens, in plaats van het systeem leidend te laten zijn. Mensen streven in hun leven naar Autonomie, Creativiteit en het hebben van een Doel. De inzet van games speelt daar op in en kan daar bovendien een belangrijk aandeel in hebben. Daaruit concluderend deed Van Mastrigt de suggestie het doel van Slimmer Leven te veranderen van ‘Active & Healthy Ageing’ naar ‘Active & Happy Ageing’.

Inspirerende voorbeelden

Die avond gaf de VPRO het publiek een preview van de Virtual Reality-productie ‘De Volmaakte Mens’, waarvoor de app vanaf 18 juni in de appstores te downloaden is. VPRO heeft zich onlangs in het NatLab op Strijp S gevestigd en volgens programmamaker Steye Hallema is Eindhoven dé uitgelezen plek om tot cross-overs tussen media en technologie te komen. Meer dan eens komt het voor dat hij nog stuiterend in zijn bed belandt van de nieuwe ideeën die hij hier opdoet. Geert-Jan Strengholt van VPRO Digitaal benadrukte nog eens het belang van innovatie in de manier waarop de VPRO haar verhalen wil vertellen: gebruikmakend cross-media zoveel mogelijk impact creëren.

Bij de zoektocht naar creatieve oplossingen in de zorg werden mooie, geslaagde voorbeelden naar voren gebracht door leden uit het netwerk van Slimmer Leven 2020. Kim Baesjou (Lumens Groep/ iKracht) gaf het publiek uitleg over het hoe en waarom ‘blended zorg’ de toekomst heeft. Paul van Geldrop van (GGzE/ eLab Autisme) toonde met de app KickAss de mogelijkheden van de inzet van games bij autisme.

‘Fietsen verleer je niet’

De verkiezing van de Slimmer Leven Challenge was een ander hoogtepunt binnen de netwerkbijeenkomst. Jan-Harm Zwaveling, bestuursvoorzitter van Máxima Medisch Centrum, introduceerde de vijf studententeams, die allen met veel enthousiasme hun zorginnovatie voor de toekomst pitchten. Sommige teams konden zelfs al een prototype laten zien, zoals ‘Family Frame’. Een jury bestaande uit Hilde Meijs (Summa Zorg), Marie-Louise Vossen (GGzE) en Staf Depla (wethouder Eindhoven) voelden de pitchers nog eens stevig aan de tand om zich vervolgens te beraden op de winnaar. Uiteindelijk werd unaniem besloten ‘Fietsen verleer je niet’ tot de winnaar van de Slimmer Leven Challenge 2015 te kiezen. Het team wint een ballonvaart en 3.000 euro en bevestigden dit bedrag in de verdere ontwikkeling van hun innovatie te steken.

De avond werd, vol van inspiratie en energie, afgesloten met een cultureel programma – van dans en muziek - en een levendige netwerkborrel waarbij nog veel werd nagepraat en genetwerkt.

Reactie toevoegen