Terugblik Dutch Technology Week 2016

Door: Liz Abzach op 22-06-2016

De vijfde editie van de Dutch Technology Week was succesvol. Health was een van de thema’s die hoog op de agenda stond tijdens de Dutch Technology Week van 23 t/m 28 mei. Coöperatie Slimmer Leven 2020 heeft bijgedragen aan verschillende events ten behoeve van dit thema. Lees hier een overzicht van de health events tijdens de Dutch Technology Week

Opening DTW 2016

Hoe pakken we maatschappelijke uitdagingen aan met behulp van techniek? Maandagochtend 23 mei opende de Dutch Technology Week in het Parktheater (Eindhoven) met deze vraag. Tijdens de ‘early morning talkshow’ werden Smart Cities, Smart Health en Smart Mobility besproken in drie panelgesprekken. Dat technologie en zorg een veelbelovende combinatie zijn voor de toekomst, werd duidelijk tijdens het panelgesprek rondom Smart Health. Tijdens dit panelgesprek schoven Charles Laurey (Zuidzorg), Edgar van Zoelen (HealthSuite Labs, Philips), Lucien Engelen (REshape Center for Innovation, Radboud UMC) en Loet Smeets (Lunet zorg) aan om hun blik op maatschappelijke en technische uitdagingen in de zorg te werpen. Het betrekken van de burger bij innovatie en het organiseren van de zorg rondom de cliënt waren de twee grote thema’s in dit panelgesprek.

Netwerkbijeenkomst ‘Control, Enter, MySpace’ en de Slimmer Leven Challenge 

We kijken terug op een geslaagde netwerkbijeenkomst! Op dinsdagavond 24 mei stond het thema big data centraal, waarbij we stil gestaan hebben bij het feit dat het delen van data over onze gezondheid nog een gevoelig onderwerp is. Maar waarom eigenlijk? Op het programma stonden regionale initiatieven, zoals het Regionaal Zorgcommunicatie Centrum (RZCC) en Summa Zorg, keynote sprekers waaronder Hans de Jong (Philips) en Maarten den Braber (Singularity University NL) en de finale van de Slimmer Leven Challenge. De Slimmer Leven Challenge is een studentenwedstrijd, waarbij gemixte studententeams van de TU Eindhoven, het Summa College en Fontys Hogescholen innovaties in de zorg bedenken. Tijdens de netwerkbijeenkomst pitchten de finalisten hun idee. De winnaar van de Slimmer Leven Challenge was ‘Confectie op maat’; op maat gescande schoenen voor ouderen.

Slimmer Leven Huis

In het Slimmer Leven Huis ging Coöperatie Slimmer Leven 2020 samen met verschillende partners het gesprek over technische mogelijkheden in de zorg aan met burgers. Midden in het centrum van Eindhoven stond tijdens de Dutch Technology Week het Slimmer Leven Huis. Ruim duizend mensen hebben het Slimmer Leven Huis bezocht.

Na de opening op woensdag 25 mei door mantelzorgers van ZuidZorg en dansende NAO robots van Fontys Hogescholen, was het huis 4 dagen geopend. Ongeveer 1000 mensen bezochten het Slimmer Leven Huis. Reacties van mensen waren bijvoorbeeld: “Is dit allemaal nu al mogelijk?” “Waar kan ik informatie vinden als mantelzorger?” en “Ik dacht dat dit alleen belangrijk was voor oude mensen”. Deze reacties zijn ook verzameld in enquêtes, ten behoeve van onderzoek naar de informatiebehoefte van mensen rondom zorg en techniek.

Verschillende bedrijven en instellingen lieten zien wat er allemaal mogelijk is met techniek in de zorg. Zo was de Care@Home van De Meeuw, een aanklikbare mantelzorgwoning, onderdeel van het huis en liet Centrale24 zien hoe je met een aantal simpele toepassingen van ieder huis een ‘slim huis’ kunt maken. Het Huis van Morgen (vanuit CIC West-Brabant) liet een aantal praktische innovaties zien die kunnen ondersteunen in de zorg, zoals een hulpmiddel bij het aantrekken van steunkousen, een bloeddrukmeter op de smartphone of de Rollz Motion; een rollator en rolstoel in één. Naast veel praktische toepassingen, konden bezoekers zich ook informeren over slimme oplossingen in de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is het project ‘Samen Slim Zorgen Thuis’ van het Summacollege, dat door nieuw aanbod binnen het mbo-onderwijs technische zorgondersteuners opleidt.

Meet-up

In samenwerking met  Lumens en GGzE hebben wij op donderdag 26 mei de eHealth meet-up: ‘Get Connected!’ georganiseerd. Ditmaal gingen wij met scholieren van het Were Di scholengemeenschap in Valkenswaard aan de slag. De scholieren kregen een drietal health-toepassingen (Jouwhulponline.nl, Huisraad en Eco-app 2.0) aangereikt. Met een frisse blik evalueerden zij deze slimme oplossingen om vervolgens feedback hierop te geven. De scholieren zullen de komende weken de health-toepassingen gebruiken. Tijdens een presentatiedag zullen zij hun bevindingen gaan delen met o.a. GGzE, Lumens en Slimmer Leven 2020.

eHealth Steden Estafette 

 Via de eHealth Steden Estafette reist de opgedane kennis en kunde over innovatieve ICT in de zorg van stad naar stad. Regio Zuidoost-Brabant heeft op vrijdag 27 mei 2016 het estafettestokje overgenomen van Smallingerland. In het ochtend programma kwamen recente ontwikkelingen in de regio onder de aandacht. Zo vertelde dagvoorzitter Dik Hermans over het doorbraakproject ‘De zorg ontzorgd met ICT’ en lichtte wethouder Mariënne van Dongen het thema Health tijdens de Dutch Technology Week toe. Lieke van Beek, adviseur bij ZET, ging in op de factoren bij adaptie van innovatie door gebruikers. Marcel de Pender van Coöperatie Slimmer Leven vertelde tijdens het ochtendprogramma iets over de ontwikkelingen en projecten binnen de coöperatie, zoals het Slimmer Leven Huis en project CrossCare. Na de lunch zijn een viertal workshops geweest, waarin initiatiefnemers van succesvolle regionale pilots, zoals Centrale24, hun ervaringen deelden. 

Reactie toevoegen