Slimmer Leven gaat zich in nieuw Europees project SOULMATE richten op mobiliteit van ouderen

Door: Charel Klerkx op 16-05-2018

Samen met negen partners is Coöperatie Slimmer Leven een 30-maanden durend project gestart: SOULMATE. De officiële startdatum van het Europees project was 1 april, maar de aftrap vond dinsdag 8 mei plaats in Hasselt. Zo’n twintig aanwezigen van tien Oostenrijkse, Belgische en Nederlandse partners maakten kennis, deelden verwachtingen en bespraken de eerste stappen binnen het project.

SOULMATE, wat staat voor Secure Old people’s Ultimate Lifestyle Mobility by offering Augmented reality Training Experiences, is een Europees project dat zich richt op mobiliteit van ouderen. Ouderen zijn over het algemeen graag actief en sociaal, willen naar buiten, willen hun familie opzoeken en/of willen reizen maken. Echter, wanneer mensen ouder worden, wordt dit vaak moeilijker. Het gevaarlijke verkeer en de digitalisering werken ook niet mee.

Het project wil bovenstaande uitdagingen van ouderen adresseren. Technologiepartners brengen hun bestaande mobiliteitsoplossingen in: een technologie gericht op training van routes, één gericht op veiligheid en monitoring tijdens het afleggen van een route en één gericht op actief navigeren tijdens het afleggen van een route. SOULMATE heeft als doel om aan de hand van deze technologieën een geïntegreerde mobiliteitsoplossing te ontwikkelen, die voldoet aan de mobiliteitswensen van ouderen en hen ondersteunt in een actieve, gezonde en onafhankelijke lifestyle.

Om dit doel te realiseren worden er naast de technische ontwikkeling, co-creatiesessies, livetesten en vragenlijsten ingezet in Oostenrijk, België en Nederland. Slimmer Leven is verantwoordelijk voor het rekruteren van deelnemers voor deze activiteiten. Om zo veel mogelijk variërende inzichten te krijgen, worden er in ieder land twee verschillende groepen ouderen onderzocht. In Nederland betrekt Slimmer Leven ouderen die in de stad wonen tegenover ouderen die op het platteland wonen.

Dit project wordt gesubsidieerd door ZonMW en de EU binnen het Active and Assisted Live programma. 

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met projectleider Margit Ruis via m.ruis@slimmerleven2020.com

Reactie toevoegen