Samen met een goede dosis ´geluk´ werken aan een betere zorg voor de toekomst

Door: Liz Abzach op 24-11-2015

Op 18 november werd de tweede editie van het imMENS symposium georganiseerd met het thema ´innovaties voor de gelukkige mens´. Het symposium vond plaats in het Evoluon tijdens de Beurs Domotica & Slim wonen. De dag bracht verschillende groepen mensen samen: mensen die werkzaam zijn bij ziekenhuizen, thuiszorg organisaties, gezondheidscentra, verpleeghuizen, bedrijfsleven, zorgverzekeraars, welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, gemeenten, scholen en universiteiten.

Onderwerpen die prikkelen

Tijdens deze dag stonden een aantal prikkelende onderwerpen centraal. Vragen als ’welke sociale en technologische innovaties maken mensen nu gelukkig? En ‘heeft gezond zijn invloed op gelukkig zijn?’ passeerden de revue. Harrie Keusters, innovatiemanager bij Canon Nederland, opende met een bijzonder verhaal het symposium. Hij vertelde over zijn heftige genezingsproces van endeldarmkanker en de rol die technologie daarin heeft gespeeld. ´We leven nu in een wereld met big data, waarin bedrijven van alles van ons weten. Dit kan positieve gevolgen hebben aangezien problemen dan eerder kunnen worden gesignaleerd. Echter zijn er zoveel apps (slaapritme- apps, apps die je ontlasting beoordelen) die van alles meten, dat ik me afvraag of we dan niet een beetje te ver doordraaien´, grapt Keusters.

Ook Pieter van Haren, innovatiemanager bij VGZ probeerde door middel van doordachte theorieën grip te krijgen op het ´gelukkig´ zijn. ´Volgens mij focussen we ons veel te veel op de fysieke gezondheid, en minder op sociale. Terwijl het sociale ons het meeste gelukkig maakt.´ Dit bracht wel stof tot nadenken in de zaal. Ab Klink, lid van de raad van bestuur Coöperatie VGZ, is ervan overtuigd dat medische interventies een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het leven.

´Gelukkige´ mensen tijdens het symposium

Maar waren de mensen ook echt ‘gelukkig’ met de antwoorden en inzichten die ze kregen tijdens het symposium? Zo vertelde een beleidsmedewerker van de gemeente: ´Deze interessante inzichten brengen mij verder in mijn werk.´ En benadrukte projectleider Ingrid van Gijzel van woonbedrijf Eindhoven: ´Het is een mooie kans om mensen te ontmoeten en kennis te delen. We hebben tijdens onze workshop ook letterlijk gevraagd wat mensen met hun organisatie voor ons kunnen betekenen. De input en verfrissende ideeën stroomden onze kant op. Top!´

Een podium voor iedereen

Daarnaast kregen veel ervaringsdeskundigen een podium te vertellen wat technologie voor hen betekent. Marion Cornelissen, wijkverpleegkundige van ZuidZorg, pakte de kans om te vertellen wat zij nu kan betekenen voor de patiënt en wat de rol van de technologie is. ´Voor mevrouw Selten en mij speelt technologie een belangrijke rol, door de verbetering van het katheteriseerproces hoef ik minder vaak langs te komen. En kan mevrouw Selten meer zelfstandig doen, en dat is ook fijn.´ ´Ik kan nu eindelijk weer zelfstandig op vakantie´, vertelt de mevrouw Selten met tranen in haar ogen.

De dag werd afgesloten door acht pitches van jonge Nederlandse bedrijven die werken aan belangrijke innovaties binnen de zorg. Annemarie Johannes, directeur van Vitask, won de pitch. Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant reikte de prijzen uit.

Samen sta je sterker

Het was een dag met veel verschillende inzichten, met mensen uit veel verschillende vakgebieden die samen werken aan een betere zorg voor de toekomst. Dank aan alle partners (Brainport Development, Catherina ziekenhuis, Slimmer leven 2020, Fontys hogescholen, GGzE, Lumens Groep, MMC, PoZoB, Robuust, SGE, St. Anna zorggroep, Smarthomes, VGZ, Viedome, Sws woonbedrijf, Zorgbelang Brabant, ZuidZorg) die dit symposium mogelijk hebben gemaakt.

Reactie toevoegen