Health tijdens de Dutch Design Week

Door: Liz Abzach op 05-11-2015

Op 21 oktober vond de gezamenlijke bijeenkomst van Create Health en Slimmer Leven 2020 plaats. Create Health is verbonden aan het topsectoren-programma voor de creatieve industrie Click NL. De Dutch Design Week was dus een uitgelezen kans om gezamenlijk een sessie te organiseren over het belang van de cross-over tussen design en health.

Yolanda Gagliardi  van Click NL trapte de bijeenkomst af door te laten zien welke toegevoegde waarde de creatieve industrie heeft voor allerlei maatschappelijke vraagstukken, waaronder gezondheidszorg. Vervolgens legde Marcel de Pender van Slimmer Leven uit hoe de regio Brainport de ambitie heeft om Design en Health sterker met elkaar te verbinden. Slimmer Leven organiseerde tijdens de DDW ook een meet-up met inwoners van Eindhoven waarin het gesprek over eHealth tussen professionals en gebruikers werd aan gegaan. Een verslag hiervan vindt u hier

Innovate Dementia

Als concreet voorbeeld presenteerde Rens Brankaert van de TU/e het Innovate Dementia project. Een project waarbij design sterk naar voren komt in combinatie met innovatie rondom het thema dementie. In dit project is een Living Lab opgezet waarin designers op diverse niveaus een rol hebben: om nieuwe kansen boven tafel te krijgen, om nieuwe design voorstellen te doen en om bestaande oplossingen te verbeteren. 

Brainport Healthy Living Lab

Het Innovate Dementia project is zeer positief ervaren door de betrokkenen en heeft mooie resultaten opgeleverd. Toch is een dergelijke aanpak enkel binnen projecten niet duurzaam, want op het moment dat de subsidie afloopt, stoppen vaak de goede initiatieven. Als antwoord daarop presenteerde Marcel de Pender de contouren van het Brainport Healthy Living Lab-programma. Een samenwerking tussen verschillende grote partijen in de regio Brainport Eindhoven om de ontwikkeling en opschaling te ondersteunen voor bedrijven die willen innoveren in de zorg.

In 4 groepen met gemixte deelnemers (van designers, ondernemers tot zorgprofessionals) is vervolgens gediscussieerd over de vraag: Hoe speelt de creatieve industrie in een dergelijke samenwerkingsstructuur een rol, en hoe zouden we deze rol sterker kunnen maken met een duurzaam element?

Het leverde vurige discussies op over de duurzaamheid van innovaties en hoe die het beste op te schalen. Een ding werd duidelijk er ontstaan mooie inzichten wanneer mensen uit de zorg en mensen uit de creatieve industrie met elkaar in gesprek gaan. Reden om in de toekomst zeker meer met elkaar te gaan samenwerken.
 

Reactie toevoegen